demensX 4.0 så godt som nyt

January 10, 2025

- så godt som nyt

I demensX 4.0 har vi arbejdet med hvordan de mange eksisterende plejehjem rundt omkring i landet kan transformeres, så de lever op til dagens standard, både teknisk og funktionelt, og opnår en kvalitet der kan sammenlignes med nybyggeri.
Transformation af bygningerne koster mindre på co2 regnskabet end nybyggeri og ombygning bør derfor altid overvejes grundigt.

Mange ældre plejehjem lever langt fra op til de forventninger og krav vi har i programmeringen af et nybyggeri.
Der er lange gange, dårlige lysforhold, små fællesarealer, ringe kontakt mellem boliger og fællesrum, institutionelle materialer, synlige installationer og ikke mindst uhensigtsmæssige og kedelige udearealer.

Den gode planløsning handler om at sikre den rette fordeling af beboerens private bolig, fællesarealer og servicearealer.

 

Vi har i demensX 4.0 arbejdet med veldisponerede, overskuelige fællesrum og gode omgivelser der skaber to hos beboerne, øger selvværdet og giver en følelse af, at man som menneske er værdsat og respekteret.
Der er arbejdet med maximalt dagslysindfald for større velvære og mindre energiforbrug.
Et samspil af dagslys og kunstlys sikrer en god og oplevelsesrig belysning gennem dagen og året, med udgangspunkt i døgnets og årstiderne gang samt beboernes aktiviteter og hverdag.

I transformation af uderum lægges vægt på intuitiv adgang, variation og biodiversitet, stiforløb i loop og flere opholdsområder.
I demensX4.0 er der, i haven lige udenfor spise-opholdsrum, indtænkt en tilbygning, med tagterrasse, i direkte forbindelse fra opholdsrum på 1 sal, og adgang til resten af haven.

demensX 3.0 mere fællesskab

June 15, 2023

- et nemmere og mere oplevelsesrigt design for mennesker med demens

I denne version 3.0 MERE FÆLLESSKAB ser vi på, hvordan boliger, for mennesker med demens, kan integreres i lokalsamfundet - i flere etager, i samspil med andre velfærdsfunktioner frivillige organisationer foreningsliv - og pårørende.

Lokale og integrerede velfærdscentre, som danner rammerne for en ny og bedre velfærdskultur, på tværs af forvaltninger og med bedre muligheder for at samarbejde, inddrage og engagere.

Målet er større bæredygtighed - socialt, men i høj grad også teknisk og miljørelateret, bl.a. gennem fælles brug af bygninger, udearealer og nye mere dynamiske driftsmodeller.

I de foregående versioner har vi fremhævet vigtigheden af at skabe overskuelighed - gennem enkle plandisponeringer, synlighed mellem funktioner og mellem mennesker ved brug af transparens. demensX har arbejdet med at bringe naturen ind i boligerne - og boligerne ud i naturen – alt sammen for at skabe tydelighed, rytme og oplevelse, gennem døgnets lys og det skiftende vejr og årstider. Pilotprojektet skaber kvalitet og karakter i rum, overflader og ikke mindst kunstbelysningen.

I denne version har vi et bredere fokus. Vi ønsker at integrere ældreplejen i lokalsamfundet, at skabe samspil mellem flere velfærdsfunktioner og at udvikle en ny kultur for “pleje” på tværs af generationer. demensX 3.0 giver plads til et langt større samspil med de mange daglige aktiviteter, som foregår i det danske lokalsamfund, i hjemmene, blandt børn og unge, i foreningerne. Familier og frivillige bliver i højere grad en del af dagligdagen for de ældre.

demensX 2.0 ude / inde

March 22, 2021

Vi arbejder i demensX med det grundlæggende fokus, at rammerne omkring mennesker med demens skal være enkle at forstå og bruge – men samtidig mere oplevelsesrige og stimulerende.

Dette gælder også for udearealer!

Vi får stærke oplevelser af årstiderne, vejret og lysets skiften gennem døgnet – naturens scenarier – som strukturerer vores fornemmelse af tid og forløb. Vi genkender og glædes over sollyset, træer, græsser og over det dyreliv, der følger med som fugle, insekter m.m.

Naturen er det bedste teater!

Det kan ses, lugtes, føles og smages!

Det giver mulighed for at røre sig og have noget at tale om.

I mange projekter er fælles haver udformet på de restarealer, der opstår når bygningerne er placeret – det er ikke godt nok!

Den store centrale have samler hele anlægget og giver mulighed for varierede stiforløb og ophold, men også anlæg af forskellige fælles aktiviteter - værksted, væksthuse, dyrehold m.m.

Boenheder er disponeret og udformet i et nøje samspil mellem de indvendige og udvendige rum, så lyset, vejret, dag, nat, havernes planter og dyreliv bliver en væsentlig del af alle rum.

Enkelt, lyst og oplevelsesrigt – måske mere som et sommerhus?

Den centrale have, indre gårdhaver, terrasser, udestuer, nicher og vinduesudsigt, kan ses som et hierarki af naturoplevelser, der giver forskellige muligheder for oplevelse og aktivitet – også i samspil med selve bygningens rum.

demensX 1.0

January 25, 2018

Vi har i arbejdet med demensX 1.0 forsøgt at fokusere på de særlige forudsætninger, som gælder for aldring med demens og omsætte det i en række strategier og temaer, som vi mener det vil være værdiskabende at arbejde videre med.

Med det udgangspunkt, har vi tegnet og beskrevet et eksempel på hvordan et pilotprojekt til fremtidens ældre/demensboliger og aktivitetssteder kunne organiseres og indrettes – og bruges.

Referencerne er enkle og fra det almindelig liv – familie, venner. Hus, køkken, bryggers, soveværelse. Have og terrasse, græs, træer og fugle. Blå himmel og sol, regn og slud.

Helt overordnet foreslår vi en bo-enhed for 6-12 mennesker samt personale. Disponeret enkelt med fordelings-, spise- og opholdsarealer omkring en indre gårdhave.

 

Historien bag demensX

DemensX startede tilbage i 2017 som et tværfagligt initiativ mellem arkitekter, designere, neuropædagogiske konsulenter og interaktive designere. Samlet med et fælles ønske om at skabe meget bedre rammer og hjem for fremtidens mennesker med demens. Bag ønsket er personlige oplevelser, pårørende i familien, som bliver ramt af demens.

Vi har rejst både i Danmark og udlandet og set hvordan ildsjæle, enkeltpersoner og organisationer arbejder med at skabe bedre rammer for ældre og demente borgere – både noget der lykkes og meget der ikke lykkes !

Baseret på den tværfaglig dialog og koncepter, der er udviklet der, har Karlsson arkitekter siden 2017 arbejdet med at udforske og udvikle de fysiske rammer for fremtidens boligbyggeri for mennesker med demensdiagnoser.

I demensX pilotprojektets version 1.0 (2018) så vi på, hvordan et demensbyggeri kan disponeres og udformes som en stand alone boenhed på 6-12 mennesker – dens plandisponering, rum, lys og materialer m.m.

Efterfølgende har vi arbejdet med 2 konkrete byggeprojekter – opførelse af Skovvang II Demensplejecenter i Allerød og programmering af Nyt Demensplejehjem i Hedensted.

På denne baggrund har vi arbejdet videre med pilotprojektet for at undersøge og vise hvordan boenheder kan samles i velfungerende bebyggelser – og hvordan også udearealer kan disponeres og udformes for mennesker med demensdiagnoser – i samspil med f.eks. børneinstitutioner eller blot som en del af lokalsamfundet. Med version 2.0 af pilotprojektet har vi altså set på mulighederne i begrebet UDE / INDE.  

Vi har mødt stor interesse for arbejdet med pilotprojektet demensX, både i Danmark og i udlandet, og vi fortsætter arbejdet med demensX ved at udvikle tanker og løsninger.

- Og vi er allerede igang med næste fokus – LYS !

projektteam

Karlsson arkitekter, Rune Fjord Studio, YOKE, Hjerne & Sundhed

lokalitet

hvor som helst i Danmark

program

boliger til mennesker med demens

areal  

ca. 750 m² per bo-enhed

status

igangværende pilotprojekt, 2018