Fremtidens Værested i Nykøbing Falster
Fremtidens Være-Gøre-Handle sted i Nykøbing Falster
Kirkens Korshærs eksisterende varmestue på Jernbanegade i Nykøbing Falster lever ikke op til det nuværende behov eller den nye vision af FREMTIDENS VÆRESTEDER. Derfor er det besluttet at værestedet skal indrettes i et nyt sted – i en eksisterende bygning, tidligere malerforretning og bolig i Nørregade.
Med visionen om at udvikle Være-Gøre-Handle steder tre forskellige steder i Danmark (hhv. Nykøbing F., Holbæk og Esbjerg), er Kirkens Korshær gået i partnerskab med Den A.P. Møllerske Støttefond og Realdania. Det tværgående projekt er en del af Den A.P. Møllerske Støttefonds og Realdanias arbejde med sociale mursten.
Sociale mursten er en tilgang til moderne velfærdsarkitektur, hvor man anvender viden om det fysiske miljøs indvirkning på mennesker til at designe fysiske rammer, som målbart løfter effekten af det sociale arbejde.
Byggeriet giver en enestående mulighed for at indrette et fremadrettet værested, der bedst muligt understøtter det sociale arbejde, som er en hjørnesten i Kirkens Korshærs indsats indenfor social bæredygtighed.
HOVEDGREB
Fremtidens værested i Nykøbing F. er båret af Kirkens Korshærs veletablerede værdier, og samtidig være en fremadrettet fornyelse i form af Være-Gøre-Handle sted, der interagerer med lokale organisationer, og borgere. Stedet skal være afstigmatiserende og samtidig være målrettet målgruppen, der er sårbare og udsatte borgere.
Ude-inde relationer
Målet er at skabe et sted, brugerne er stolte af og som bliver brugt til udvikling i trygge rammer. Transformationen fra butik og bolig til værested vil afspejle sig i facaden ved en mere åben stueetage, der er beklædt med espalier, som med tiden begrønnes, og i processen står smukt og indbydende.
Der lægges vægt på en visuel og fysisk graduering af kontakten mellem inde og ude, således at bygningen gradvist åbner sig mod omgivelserne i takt med overgangen fra private til offentlige zoner.
Nye kvaliteter
Det er nødvendigt at øge dagslysniveauet i stueetagen, derfor nedrives en del af den fremskudte etage. Dette greb styrker samtidig inde-ude forholdet og gør rummet mere overskueligt ved ankomsten. Der opnås en større sydvendt baghave for ophold, aktivitet og spisning. Der forberedes for en stor markise som fleksibel overdækning af arealet.
Universelle rum
Målet har været at skabe mindre og større universelle rum, som kan bruges til flere aktiviteter (programmatisk sambrug). Det sikrer, at man ikke skaber et sted med mange rum, der står tomme. Samtidig skal huset kunne bruges fleksibelt, også i fremtiden, hvor der kan opstå anderledes behov end det er i dag.
DISPONERING OF UDFORMNING
Programoplæggets tredelte funktionsområder, hhv. værested, administrativt område og udeområde, er viderebearbejdet, således at funktionsområderne ikke er adskilte, men i højere grad i samspil for at opnå højest mulig fleksibilitet.
De primære aktiviteter (café, køkken, sundhedsrum, samtalerum) er placeret naturligt i indgangsetagen, stueetagen, hvor brugerne kan opleve den gode velkomst og personalet kan have det bedste overblik over hvem der kommer og går. De primære funktioner har samtidig mest behov for at kunne benytte ude-inde synergien.
Etagerne forbindes med en ny central trappe, der kan aflåses efter behov, så personalet, alt efter bemanding, kan regulere hvor stort udbud af aktiviteter, der tilbydes den enkelte dag.
Funktionerne omkring bad, vaskeri og tøjudlevering hænger naturligt sammen. Funktionerne er ikke primære, og kan relativ nemt foregå på 1.sal når der er gode adgangsforhold.
Personale og frivillige har naturligvis behov for at have et sted at kunne trække sig tilbage, kunne tale privat sammen og kunne opbevare deres ting. Samtidig er der behov for så meget depotplads som muligt uden at gå på kompromis med behovet for brugernes aktiviteter. Disse funktioner kombineres logisk på øverste etage, hvortil der er nem afgang via trappe og elevatorlift. De større møder kan enten foregå i dette dynamiske miljø, eller udenfor åbningstid i caféen.
DAGSLYS OG KUNSTLYS
Godt dagslys og kunst lys er i fokus for at understøtte trivsel både for slutbrugere, personale og frivillige. Godt lys er grundlæggende vigtigt for at kunne aflæse situationer. Mennesker søger naturligt mod lyset.
Vi forsøger at opnå så meget dagslys som muligt og at designe kunstlyset således at det er lige så godt at bruge rummene på en mørk vinterdag. Der er god farve (kelvin), farvegengivelse, lysspredning og variation.
Vi arbejder med tre typer kunst lys. Grundbelysning, lys som en del af indretningen og lys som wayfinding.