Nyt psykiatrisygehus i Slagelse
Et fyrtårn for fremtidens psykiatribyggeri
Karlsson arkitekter har stået i spidsen for udviklingen af fremtidens rammer til behandling af psykiatriske patienter. Vi har ledet den innovative proces for at optimere dagslysindfald, styrke ude-inde-relationen, overskueligheden og transparansen, en banebrydende ‘helende’ LED-belysning, stoflige materialer, kunst, farvesætning, poesi og meget andet i et forløb med et omfattende brugersamarbejde.
Projektet er med 44.000 kvm det største psykiatribyggeri i nyere tid og har plads til 190 patienter fordelt på både almenpsykiatrisk, retspsykiatrisk og sikrede afsnit. Herudover opføres ambulatorium, akutmodtagelse, idræts- og svømmefaciliteter samt et videncenter til forskning og undervisning.
De enkelte afsnit er samlet omkring fælles faciliteter for behandling, aktiviteter, idræt, madlavning og uderum. Disponeringen understøtter nye organisationsmodeller i fremtidens psykiatri, teams, specialer etc.
De bærende idéer i projektet er bl.a. :
helende arkitektur og 'recovery'-princippet
transparens og nærhed mellem mennesker og funktioner
generalitet og fleksibilitet i de enkelte rum og afsnit
hierarki i rumlighed og stimuli
En væsentlig del af behandlingen for en række psykiatripatienter er vedligeholdelse af sociale kompetencer og helt almindelige daglige gøremål – madlavning, tøjvask m.m. Men også sport og bevægelsesaktiviteter er med til at øge den enkeltes selvopfattelse og fysik. Adgang til haverum fra både patientafsnit og fællesområder er et væsentligt element i projektet. Beplantning i de enkelte haverum skaber et oplevelsesrigt og overskueligt supplement til husets opholds- og behandlingsarealer.
Projektet indeholder også en række idrætsfaciliteter, herunder to sportshaller, svømmehal og tilsvarende udendørs sportsanlæg. Overalt er der fokus på sikkerhed og overskuelighed for både patienter og personale, hvilket sikrer anvendelse af faciliteterne.
I samarbejde med Malene Landgreen og Ursula Andkjær Olsen er der udviklet en samlet udsmykning for byggeriet, baseret på de bærende idéer i projektet – transparens og nærhed samt hierarki i rumlighed og stimuli. Udsmykningen er baseret på en identitets- og stemningsskabende farvesætning af overflader og inventar, samt en litterær og grafisk afskærmning af glasvæggene i projektet. Tekster er udarbejdet i et dynamisk samarbejde mellem kunstner og personale samt patientgrupper.
Også om natten er der fokus på stemning og oplevelse, idet belysning indendørs og udendørs udføres i LED med en raffineret farvestyring som følger årets og døgnets rytme. En række undersøgelser har vist, at dette understøtter god behandling og begrænser gener ved natarbejde.